top of page

Andere uitvaarttechnieken

Thanatopraxie en balsemen
Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces van een overledene tijdelijk vertraagt en het besmettingsgevaar doet wijken. Sinds 2010 is thanatopraxie in ons land toegestaan. Het woord 'tijdelijk' geeft het verschil aan tussen thanatopraxie en balsemen. Balsemen is een manier om overledenen een zo lang mogelijke tijd te bewaren, zonder dat het uiterlijk wezenlijk verandert. Deze techniek kan worden toegepast om het lichaam langer toonbaar te houden ten behoeve van een uitvaartceremonie; of indien de overledene bijgezet dient te worden, zoals bij geestelijken of leden van het Koninklijk Huis. Een lichaam zal ook gebalsemd moeten worden wanneer het naar een ander land vervoerd wordt. De ingewanden worden overigens niet verwijderd.

Cryomeren
Cryomatie (géén cryonisme), ook wel lyofilisatie, promessie of vriesdrogen genoemd, is een alternatieve uitvaarttechniek waarbij het stoffelijk overschot wordt gevriesdroogd. Na het vriesdrogen blijft slechts een hoeveelheid poeder over. Cryomatie is in Nederland (nog) niet toegestaan en wordt nog nergens ter wereld toegepast. De techniek is in 2004 in Zweden ontstaan uit de conserveringstechnologie. Het lichaam wordt afgekoeld tot een temperatuur van -18 graden Celsius. Vervolgens wordt het ondergedompeld in vloeibare stikstof waardoor het broos wordt. Door blootstelling aan trillingen valt het lichaam uiteen tot een organisch poeder dat in een jaar vergaat tot compost.

 

Resomeren
Resomeren is een alternatieve uitvaarttechniek waarbij het stoffelijk overschot wordt ontbonden in een oplossing van loog bij verhoogde temperatuur en druk. De kist kan ongeveer vijftig keer hergebruikt worden in tegenstelling tot de situatie bij begraven of cremeren. Het proces duurt ongeveer drie uur. Niet-oplosbare bestanddelen zoals protheses van titanium, gouden tandvullingen en pacemakers kunnen eenvoudig geïsoleerd worden. Met deze techniek wordt thans in het buitenland geëxperimenteerd. Onderzoeksinstituut TNO concludeerde na uitgebreid onderzoek dat methoden als resomeren en  cryomeren duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparend en mogelijk voordeliger zijn dan begraven en cremeren (zie rapport).

© Uitvaart-verzekering.nl | Alle rechten voorbehouden door Uitvaart-verzekering.nl

Beoordeling kwaliteit  |  dekkingsvorm
bron: CB                                 diensten |  geld

uitvaartpolis, uitvaartverzekering, uitvaartverzekering afsluiten, besparen op uitvaartverzekering, uitvaartverzekeringen vergelijken, advies over uitvaartverzekering, Ardanta, ASR, Axent, Dela, Klaverblad, Monuta, NorthWest, Nuvema, PC Hooft, Yarden, Nivo
uitvaartpolis, uitvaartverzekering, uitvaartverzekering afsluiten, besparen op uitvaartverzekering, uitvaartverzekeringen vergelijken, advies over uitvaartverzekering, Ardanta, ASR, Axent, Dela, Klaverblad, Monuta, NorthWest, Nuvema, PC Hooft, Yarden, Nivo
bottom of page